Viņš 9 gadus 80 miljonus vērtu akmeni izmantoja kā durvju atsitēju. FOTO

Iedomājieties, ka jums ir 80 miljoni dolāru, un jūs pat nezināt par to! Līdzīgs stāsts ir noticis ar Hariju Spenseru, kurš 9 gadus vienu no lielākajām safīriem pasaulē izmantoja kā durvju atsitēju.

1930-to gadu vidū 12 gadus vecais Rojs Spensers atrada lielu melnu kristālu kādā laukā Kvīnslendas štatā Austrālijā. Vēloties parādīt savu atradumu tēvam, zēns to pārnesa mājās. Harijs Spensers bija ogļracis, tāpēc nolēma, ka viņa dēls izracis parastu kristālu, kau arī liela izmēra.

Esot labs tēvs, viņš pienācīgi apbrīnoja atradumu, un pēc tam viņa dēla dārgumu izmantoja kā durvju atsitēju, kur akmens atradās turpmākos 9 gadus.

Bet pēc 9 gadiem Harijs uzzināja, ka safīri var būt ne tikai zilā krāsā. Tie faktiski var būt gandrīz jebkurā krāsā (izņemot sarkanu), tai skaitā melnā krāsā. Viņš ieskatījās tuvāk dēla atradumā, un saprata, ka tajā slēpjas dārgakmens.

Viņš uzmeklēja pircēju, un pārdeva neapstrādātu akmeni juvelierim no Losandželosas. Harijs Kazandžians nopirka šo plaukstas izmēra safīru par 18000 dolāru 1947. gadā, kas mūsdienās atbilst apmēram $ 185,000.

Kazandžians bija īsts safīru lietpratējs. Tāpēc uzreiz saprata, ka akmens, ko viņš bija tikko nopircis, ir unikāla “safīra zvaigzne”. Juvelieris zināja, ka, ja to pareizi apstrādās, akmens vērtība palielināsies vairākas reizes.

Lieta ir tāda, ka safīra zvaigznei ir unikāla virsma, kas mirgo savādāk nekā citi dārgakmeņi. Tas ļauj izveidot optisko efektu, ko sauc par “astērismu”: slīpēta safīra zvaigzne spīd kā sešu staru zvaigzne.

Ej uz nākamo lapu, lai lasītu tālāk!

Pievienot komentāru